Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Dikişler;

Cildiniz intrakutan (estetik) dikilerek kapatılmıştır. Dolayısıyla alınacak dikişiniz yoktur.

Pansuman;

Yaranızın sürekli olarak pansumana ihtiyacı yoktur. Sadece ameliyattan sonra üç gün süre ile kapalı kalması gerekmektedir.

Pansumanınız hastaneden taburcu olurken doktorunuz tarafından yapılacaktır. Eğer bu üç gün içerisinde açılırsa, yaranızın üzerine hiç bir şey sürmeden, sadece steril bir gazlı bez koyunuz ve herhangi tıbbi bir flasterle yapıştırınız. Üç gün sonunda pansumanınızı çıkartıp atabilirsiniz. Pansumanınız açıldıktan sonra yaranız, iç çamaşırınızın veya pijamanızın lastiğiyle temas etmemelidir. Bu yüzden, lütfen öncelikle içinize bir atlet giyiniz ve diğer kıyafetlerinizi üzerine giyiniz. Ne zaman olursa olsun, yaranızdan herhangi bir sıvı geldiğini farkederseniz, mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Banyo;

Ameliyat olduktan 1 hafta sonra banyo yapabilirsiniz. Banyo esnasında yaranızı kesinlikle keselemeyiniz.

Yatak;

İdeal yatak, sunta üzerine konmuş sert yaylı yataktır. Yatağın ortopedik olması şart değildir. Aşırı sert, aşırı yumuşak zeminlerde ve pamuk şilte üzerinde yatmayınız. Yatağa sadece ve sadece doktorunuzun gösterdiği şekilde yatıp – kalkınız, aksi takdirde şiddetli bir kas spazmı ve bel ağrısı yaşayabilirsiniz.

Tuvalet;

Sadece alafranga tuvalet kullanınız ve tüm ihtiyaçlarınızı dik bir şekilde oturarak karşılayınız.

Diyet;

İstediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Yalnız dikkat edilmesi gereken husus, özellikle yatakta geçirilen dönemde, çok hızlı kilo alınabilinmesidir. Aldığınız her kilo belinize ekstra yük olarak binecektir. Dolayısıyla ideal kilonuzu koruyunuz.

Oturma;

İlk iki hafta boyunca sadece yemek yerken ve tuvalette oturunuz. Bunun dışında oturmak yasaktır. Oturduğunuz zaman sert ve arkalıklı bir sandalyeye dik olarak oturunuz. İkinci iki hafta boyunca, oturma sürenizi 2 saate kadar çıkarabilirsiniz. 1 aydan sonra bu yönde bir kısıtlama yoktur.

Yürüyüş;

İlk bir hafta boyunca, evinizin içinde her gün 4 kez, en az 15 er dakika yürümeniz gerekmektedir. İkinci hafta bu süreyi iki katına çıkarınız. İkinci iki haftada ise, evinizden çıkarak, kendinizi üşütmeden ve 1 saati aşmamak kaydıyla, yürüyüşler yapınız. Bir aydan sonra ise, ömrünüzün sonuna kadar, günde en az bir saatlik bir yürüyüş programı oluşturun.

Egzersiz;

İlk bir ay boyunca, yürüyüş dışında hiçbir egzersiz yapmayınız.

Ağırlık;

İlk bir ay boyunca hiç ağırlık kaldırmayınız. Bir aydan sonra, ömrünüzün sonuna kadar kaldıracağınız maksimum ağırlık, ideal olarak, 20 kg olmalıdır.

Cinsel Aktivite;

İlk iki hafta boyunca kaçınılmalıdır. İkinci iki haftada ise, sadece yan yatar pozisyonda ilişkiye girebilirsiniz. Bir aydan sonra herhangi bir kısıtlama yoktur.

Alkol ve Sigara;

Bu maddeler, genel olarak, sağlığınız açısından sakıncalıdır.

İlaçlar;

İlk on gün boyunca doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. İlaçlarınızı tok karnına yutunuz. On günden sonra ilaç kullanmanıza gerek yoktur. Eğer, ilaçları kesdikten sonra, ilk bir aylık dönemde ağrınız olursa, aynı ilaçları 3 günlük bir kür halinde tekrar kullanabilirsiniz.

İşe Geri Dönmek;

Ameliyattan bir ay sonra, tamamen eski yaşamınıza ve işinize geri dönebilirsiniz. Fakat işiniz ağır bir fiziksel tempo gerektiriyorsa, işe başlama süresi 6 haftadır.

Kontrol;

Ameliyattan bir hafta sonra yara kontrolüne, bir ay sonra ise genel kontrole gelmeniz gerekmektedir. Bu süre zarfında, sormak istediğiniz herhangi bir konu olursa, doktorunuzu arayınız.